2009. augusztus 2., vasárnap

Tervezett program

Augusztus 20
Előreláthatólag augusztus 20-án - állampalapító Szent István Királyunk ünnepén - délután indulunk Budapestről. Remélhetőleg az esti tüzijátékot már valahonnan a Kárpátokból kísérhetjük figyelemmel. Aznap még mindenképpen szeretnénk eljutni Lengyelországba. Mivel szállást előre nem foglalunk, ott alszunk meg ahol ránkesteledik, illetve ott, ahol már nem lesz kedvünk tovább vezetni.
Augusztus 21
Terveink szerint valamikor délelőtt megérkezünk a lengyel-belorusz határra Terespolnál, ahol gond nélkül átkelünk Belorussziába. Első állomásunk Breszt lesz, ahol egy rövid városnézést tartunk. Breszt után keleti irányban haladunk tovább: az idő függvényében egy-két megállóhelyet (pl. Pinszk) még útba ejthetünk. Estére megérkezünk Kapatkievicybe, Lénácska otthonába, ahol a mamája finom tejlevessel és burgonyás palacsintával fog várni minket. Az elkövetkezendő pár napot itt fogjuk tölteni.
Augusztus 22-25
Kipihenjük az út fáradalmait. Ha az időjárás engedi, fürdünk a Pcic-ben, megfejünk egy belorusz tehenet, szaunázunk, valamint tesztelünk egy új Volgát, egy ehhez hasonlót:

Az autó egyébként Léna mamája főnökéjé. Tervbe van véve még egy rally egy ősrégi Moszkvics-csal, de ez még kérdéses.
Ha kedvünk lesz utazgatni, akkor szétnézünk a környéken: Osszovnyica, Scsekotszk és Ljaszkovicsi (mindhárom az Ivanavai járásban elérhető közelségben, és mindhárom a Struve földmérő vonal - világörökség - része) Mazir, Recyca, Homel stb. a lehetséges uticélok. Ezt majd még kitalálom.
Augusztus 26-27
Miután Kapatkievicyben elbúcsúztunk Léna szüleitől, ismét Breszt irányába indulunk, azonban most a városnézést kihagyjuk. Ezt a két a napot a Belovezsszkaja Puscsa Nemzeti Parkaban fogjuk tölteni, a lengyel-belorusz határon élő utolsó európai bölénykolónia társaságában. 27-én még ha időnk engedi megállunk Grodnoban, azonban este már a fővároban Minszkben szeretnénk aludni.
Augusztus 28
Egésznapos városnézés Minszknben, este meg részt veszünk egy nemzetközi tűzijáték fesztiválon (majd ez pótol minket az augusztus 20-ai tüzijátékért) Minszktől 40 km-re, ahol néhány belorusz együttes is fel fog lépni.
Augusztus 29-30
Elérjük utazásunk legészakibb pontját: ez vagy a Naracs-tó (a belorusz Balaton) lesz, vagy tovább haladunk még északabbra, és Braszlavban éjszakázunk, ahol 30 kisebb méretű tóban fürdőzhetünk a Braszlavi tócsoport területén.
Augusztus 31-szeptember 2
Az utazásnak ez a része a legképlékenyebb. Mindenképpen szeretnénk megnézni Mir várát (világörökség része), valamint megemlékezni Hatyinbanban arról a 618 belorusz faluról, amelyeket a náci csapatok gyújtottak föl a II. világháború idején. A névadó Hatyin település nem véletlenül vált jelképévé a pusztításnak, az összes lakóját megölték. Ezen kívül még számos program lehetséges: Vicebszk, Lida, Novogrudok, Nyaszvizs várkastélya (világörökség része) stb. Majd még kitaláljuk.
Szeptember 3-4
Hazautazunk Magyarországra. Vagy a Minszk-Breszt útvonalon keresztül, vagy kis kerülővel Litvánián (Vilniuson) át.
A pontos útvonalterv elkészítése szerencsére nem szükséges, nem vagyunk időhöz kötve, és szállást sem foglaltunk sehol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése